Publicaties (archief)

Statement XX: NHM op een Kruispunt!

Een pleidooi voor inhoud van twintig jonge academici

Twintig jonge academici maken zich zorgen. Het Nationaal Historisch Museum is van start: de directie is aangesteld, een vooradvies is gegeven, verschillende scenarioís liggen klaar en dat vormt de basis voor de invulling van het museum. Maar in het huidige proces staan vooral vorm en presentatie centraal; voor de inhoud is weinig aandacht. Dit statement wil de inhoud centraal stellen in de discussie over het NHM.

Wij signaleren drie problemen: de procesgang is ondoorzichtig, de rol van de academische wereld is beperkt, en vooral een inhoudelijk concept ontbreekt. Hiervoor formuleren wij oplossingen en wij geven tevens een voorproef van een aantal inhoudelijke ideeŽn die onmisbaar zijn voor een succesvolle en verantwoorde verwezenlijking van het museum.

[meer ->>] [statement als PDF]

Maak werk van geschiedenis. OriŽntatiegids voor historici op de arbeidsmarkt (Historisch Platform 1998)

Een handig overzichtswerk van de voetangels en klemmen van de arbeidsmarkt voor startende historici. Waar liggen de kansen op een overspannen arbeidsmarkt. Hoe overtuig je de buitenwacht van je kwaliteiten als historicus? Wat is nut en noodzaak van een netwerk? Het boekje dateert uit 1998, maar heeft een update tot 2003.

verkrijgbaar tegen betaling van portokosten
(kan ook als PDF-bestand worden gedownload van www.historischhuis.nl)Wifred van Buren & Theo Stevens - Sportgeschiedenis in Nederland (Historisch Platform/Stichting de Sportwereld 1998)

Introductie op de sportgeschiedenis naar aanleiding van een studiedag in 1998. Vijf artikelen behandelen het fenomeen sportgeschiedenis vanuit wetenschappelijke invalshoek. Met bijdragen van Maarten van Bottenburg, Marjet Derks, Peter-Jan Mol, Ruud Pauw en Ruud Stokvis. Een gezamenlijke uitgave van het Historisch Platform en Stichting de Sportwereld.

donateurs: tegen betaling van portokosten
niet-donateurs: Ä 5 plus portokostenNieuwste Tijd, kwartaaltijdschrift voor eigentijdse geschiedenis

Themanummer Historisch besef (no.6, december 2002)


Hoe stimuleren we historisch besef in de samenleving? Is dat sowieso nodig? En wat zijn de grenzen aan wat geoorloofd is in het omgaan met geschiedenis en wat niet? Deze vragen en meer staan centraal in een themanummer Historisch besef, een gezamenlijk project van het Historisch Platform en tijdschrift Nieuwste Tijd. Met bijdragen van o.a. Willem Frijhoff, Arie Wilschut, Huub Wijfjes en Ad van Liempt.


donateurs: tegen betaling van portokosten

niet-donateurs: Ä 5 plus portokostencontact:

Stichting Historisch Platform Postbus 1757, 1000 BT Amsterdam

06 218 227 45 of secretariaat@historischplatform.nl